9 of the Most Common Roofing Problems You Need to Be Aware Of

February 7, 2015
Roofing Problems

© Gajus / Dollar Photo Club

Without doing proper maintenance on your roof, the seemingly harmless and minute roofing problems you’re facing can turn into a nightmare.

Of course, no one wants that to happen. It’s exactly because of this that you need to learn about the most common roofing problems. The more you know about them, the more you can take preventative measures and know how you’ll handle them should you have to deal with them in the future.

*** Important note – Instead of doing any of the solutions stated below, please contact a professional roofing contractor instead. This ensures, that the repairs and roofing work  done on your home are rock solid and won’t cause any future complications.

1. Holes created by puncture

This damage usually occurs on roofs where a high number of people are walking on them during construction. The constant force created by foot traffic will continue to pressure the stability of the roof as well as damage and scrapes caused by abrasive footwear. This is especially true if you own a roof with spray polyurethane foam or a single ply roof system.

Solution:

  • Keep traffic to a minimum and constantly conduct inspections to the roof after each time someone has been on your roof.
  • Add an extra layer to your predetermined walkway.

2. Eroding and other small wounds

Your roof may already be suffering from erosion and small wounds like splitting or ridging. While these problems might seem too small to merit your attention, you need to beware. These are signs of bigger problems to come. These untreated wounds can turn into harder to treat holes when it goes unattended.

Solution:

  • Constantly do thorough inspections on your roof.

3. Water pooling

When your roof isn’t designed properly, you end up having this problem. As you can probably imagine, a roof’s design is meant to have water move directly off of it as soon as possible. If the water begins to pool in a certain area of your roof because it wasn’t designed properly, you’ll be facing bigger problems with integrity in the long run.

Solution:

  • Check your roofs inclination and design to make sure there aren’t any crevices that would serve as a pool area.
  • Ensure proper plumbing and pipe work in your roof.

4.  Common leaks

Common leaks can occur if your flashing details are not installed properly. This could be because they weren’t fastened well enough and isn’t seamlessly connected to its membrane. If moisture barriers are fixed firmly, it gives room to water and moisture to seep right through.

Another cause for moisture to get through is the subpar head laps or back water laps installed during the set up process.

Solution:

  • Heat weld or glue your seams to make sure there aren’t any spaces for moisture to infiltrate.

5. Shrinking

Check for signs of shrinking when installing your single-ply roofs. There are two things you need to look for when handling an EPDM roof. First is the pulling of flashings and another is the surface cracking of an uncured membrane. Both are generally caused by shrinking.

Solution:

  • Proper monitoring and reapplication of flashing.

6. Damage due to poor maintenance

The failure to monitor the details of your roof would lead to bigger problems in terms of time, effort and finances. Regularly practice proper maintenance to make sure that even the slightest concerns are addressed.

Solution:

  • Start with the basics of identifying root problems and creating action points for it.

7. Wind damage

Water is not the only problem that can cause major damage to your roof. Improperly installed flashings could also open up problems caused by the wind. Open seams and lapses can catch winds that causes blow offs and create puncture damages as well.

Solution:

  • Cover up all your seams from wind and rain while it is in the process of curing.
  • Ensure the adequate number of fasteners when installing a torch-applied mod bit roof system.

8. Improper installation

Human error maybe be the most common source of damage. A job that is improperly done reduces the integrity and durability of your installed roof. If proper procedures are not taken, tasks like cleaning an area you’re working on, or making sure the area is dried or primed before installation will mess up the rest of the process.

Solution:

  • Closely supervise and re-check the work of your crew.

9. Improper repairs

Improper repairs can be traced to improper use of tools, not following procedure or using the wrong materials. Damages being repaired with these 3 things in play would likely damage the roof even more.

Solution:

  • Use the proper tools, materials, and techniques when doing repairs.

What’s next?

If you’re currently dealing with the roofing problems we stated above – or any roofing problems for that matter, you can contact us now and we’ll have our associates accommodate you. We can then send our team of roofing specialists to help you with your needs.

Get a Free Estimate